top of page
how-we-got-here-background-image.jpg.adapt.crop16x9.jpg

EVENT GROUP PAGES

Going to one of our Overnight Ghost Hunts and Paranormal Hunting Events?

Join a group and connect with other fans, celebrities and find out where everyone is staying, plan meet-ups,and more.

New Years Eve Weekend at the Thomas House

Public·44 members

[[SPORT TV**]] România vs Slovacia în direct live 27 mai 2023

Înainte de aderarea Slovaciei la UE în 2004, guvernul a fost de acord să oprească blocul V1 al centralei nucleare Jaslovské Bohunice⁠(d), construit în 1978. În prezent există un alt bloc (V2) cu două reactoare active în Jaslovské Bohunice⁠(d). Centrala este programată pentru dezafectare în 2025. În fabrica din Mochovce se află două reactoare noi. Producția de energie nucleară din Slovacia uneori atrage atenția activiștilor austrieci în domeniul energiei verzi, care, ocazional, organizează proteste și blochează frontierele dintre cele două țări. Transporturi[modificare | modificare sursă] Rutier[modificare | modificare sursă] Există patru autostrăzi principale, D1-D4 și opt drumuri expres R1-R8.


Cuvântul „socialist” a fost abandonat din numele celor două republici, adică Republica Socialistă Slovacă a fost redenumită Republica Slovacă. În 17 iulie 1992, Slovacia, condusă de premierul Vladimir Meciar⁠(d), s-a declarat stat suveran, ceea ce înseamnă că legile sale au căpătat prioritate față de cele ale guvernului federal. De-a lungul toamnei lui 1992, Mečiar și premierul ceh Václav Klaus au negociat detaliile pentru desființarea federației.

FINALMin 88 Ocazie uriașă pentru România! Farcaș se trezește cu mingea pe cap în 6 metri, după o lovitură de colț, dar trimite fix în brațele portarului. Min 83 Gool Slovacia! Karpalik câștigă un duel fizic cu Drăgușin, care acuză o împingere, dar arbitrul nu fluieră, iar Mihai Popa este lobat de la 16 metri de către jucătorul slovac. Min 80 Gool Slovacia! Kelemen înscrie cu călcâiul din 6 metri, după o centrare din partea dreaptă. Reușita este una logică, România având o prestație extrem de modestă în partea a doua. Min 75 Presiune la poarta lui Mihai Popa! Slovacii au avut mai multe faze succesive periculoase, iar acum au tras de la 16 metri, însă pe centrul porții, iar România își menține avansul pe tabelă.

300 de evrei (0, 04% din populație). [112] În Slovacia există 18 religii înregistrate la stat, dintre care 16 sunt creștine, una este iudaică și una este Bahá'í. [113] În 2016, o majoritate de două treimi din parlamentul slovac a adoptat un nou proiect de lege care împiedica islamul și alte organizații religioase să devină religie recunoscută de stat prin dublarea pragului minim admisibil de la 25. 000 la 50. 000; cu toate acestea, președintele slovac Andrej Kiska a respins proiectul de lege. [113] În 2010, în Slovacia s-au estimat 5000 de musulmani reprezentând mai puțin de 0, 1% din populația țării.

Sistemul de drept civil se bazează pe codurile austro-ungare. Codul juridic⁠(d) a fost modificat pentru a respecta obligațiile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și pentru a elimina teoria legală marxist-leninistă. Slovacia acceptă competența Curții Internaționale de Justiție cu rezerve. Relațiile externe[modificare | modificare sursă] Slovacia s-a alăturat Uniunii Europene și NATO în 2004 și zonei euro în 2009. Slovacia este membră a Organizației Națiunilor Unite (din 1993) și participă la agențiile sale specializate.

[114] Slovacia este ultimul stat membru al Uniunii Europene fără o moschee. [115] Educație[modificare | modificare sursă] Programul de evaluare internațională a studenților⁠(d), coordonat de OCDE, clasifică în prezent învățământul secundar slovac pe locul 30 în lume (imediat după Statele Unite și deasupra Spaniei). [116] Educația în Slovacia este obligatorie de la vârsta de 6 ani până la 16 ani.

până în 179 e. n. Marile invazii din secolele al IV-lea–al VII-lea[modificare | modificare sursă] În secolele al II-lea și al III-lea, hunii au început să părăsească stepele din Asia Centrală. Ei au trecut Dunărea în 377 e. și au ocupat Panonia, pe care au folosit-o timp de 75 de ani ca bază pentru lansarea raidurilor de pradă în Europa de Vest. Totuși, moartea lui Attila în 453 a dus la dispariția tribului hunilor. În 568, o confederație tribală turco-mongolă, avarii, și-a desfășurat propria invazie în regiunea Dunării mijlocii. Avarii au ocupat zonele joase ale Câmpiei Panonice și au înființat un imperiu care a dominat Bazinul Carpatic. În 623, populația slavă care trăia în partea de vest a Panoniei s-a separat de imperiu după o revoluție condusă de Samo, un negustor franc.

Germanii și colaboratorii lor locali⁠(d) au distrus complet 93 de sate și au masacrat mii de civili, adesea cu sutele dintr-o dată. [54] Teritoriul Slovaciei a fost eliberat de forțele sovietice și românești până la sfârșitul lunii aprilie 1945. Influența sovietică și regimul comunist (1948–1989)[modificare | modificare sursă] După al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a fost reconstituită, iar Jozef Tiso a fost executat în 1947 pentru colaborarea cu naziștii. Peste 80 000 de maghiari[55] și 32. 000 de germani[56] au fost obligați să părăsească Slovacia, într-o serie de transferuri de populație inițiate de Aliați la Conferința de la Potsdam. [57] Din aproximativ 130.

Maghiarii sunt cea mai mare minoritate etnică (8, 5%). Alte grupuri etnice sunt romii (2%), [104] cehii (0, 6%), rutenii⁠(d) (0, 6%) și altele sau etnii nespecificate (7, 6%). [105] Estimările neoficiale privind populația romă⁠(d) sunt mult mai mari, în jur de 5, 6%. [106] În 2007, Slovacia avea estimată rata fertilității totale⁠(d) la 1, 33[61] (adică, în medie o femeie are 1, 33 copii), care este semnificativ mai mică decât nivelul de înlocuire⁠(d) și este una dintre cele mai scăzute rate din țările UE. Cele mai mari valuri de emigrare slovacă au avut loc în secolele al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Mai multi agricultori moldoveni au protestat la Bruxelles alaturi

Excavațiile fortificațiilor de pe dealuri⁠(d) ale lusațienilor evidențiază dezvoltarea substanțială a comerțului și agriculturii în acea perioadă. Bogăția și diversitatea mormintelor a crescut considerabil. Locuitorii din zonă au construit arme, scuturi, bijuterii, vase și statui. Epoca fierului[modificare | modificare sursă] Perioada Hallstatt[modificare | modificare sursă] Sosirea triburilor din Tracia a perturbat populația culturii Kalenderberg, care locuia în satele situate pe câmpie (Sereď) și în fortărețele de pe dealuri, cum ar fi Molpír, lângă Smolenice, în Carpații Mici. În perioada Hallstatt, au fost ridicate movile funerare monumentale în vestul Slovaciei, obiectele princiare constând din nave bogat decorate, ornamente și decorațiuni.

Președintele este ales prin vot direct și popular în cadrul sistemului cu două tururi de scrutin⁠(d) pentru un mandat de cinci ani. Majoritatea puterilor executive îi revin șefului guvernului, prim-ministrul (în prezent, Eduard Heger[*]), care este, de obicei, liderul partidului câștigător, dar are nevoie de formarea unei coaliții majoritare în parlament. Prim-ministrul este numit de președinte. Restul cabinetului este numit de președinte la recomandarea premierului. Cel mai înalt organism legislativ al Slovaciei este Consiliul Național al Republicii⁠(d), unicameral, cu 150 de membri (Národná rada Slovenskej republiky).

Germanii minoritari au ajuns să-și accepte rolul în noua țară, iar relațiile cu Austria au fost bune. Cu toate acestea, Marea Criză Economică a provocat o recesiune economică accentuată, urmată de perturbări politice și de nesiguranță în Europa. [44] Ulterior, Cehoslovacia a intrat sub presiunea continuă a guvernelor revizioniste din Germania și Ungaria. În cele din urmă, acestea au dus la Acordul de la München din septembrie 1938, care a permis Germaniei naziste să dezmembreze parțial țara prin ocuparea a ceea ce se numea Sudetenland, o regiune cu o majoritate germanofonă, aflată aproape de granița cu Germania și Austria. Restul „rămășiței” Cehoslovaciei a fost redenumit Ceho-Slovacia și a inclus un grad mai mare de autonomie politică pentru partea slovacă. Slovacia de sud și de est, însă, a fost anexată de Ungaria prin Primul Dictat de la Viena în noiembrie 1938. Al Doilea Război Mondial (1939–1945)[modificare | modificare sursă] După acordul de la München și dictatul de la Viena, Germania Nazistă a amenințat că va anexa o parte a Slovaciei și va permite ca regiunile rămase să fie împărțite de Ungaria sau Polonia, dacă nu va fi declarată independența.

Fotbal la TV | program de televiziune - Telefootball.net

311 3 91. 638 13 Považská Bystrica 41. 153 4 81. 515 14 Michalovce 39. 940 5 79. 775 15 Nové Zámky 39. 585 6 78. 875 16 Spišská Nová Ves 37. 948 7 66. 219 17 Humenné 34. 913 8 Martin 57. 300 18 Levice 34. 649 9 55. 832 19 Komárno 34. 478 10 Poprad 52. 791 20 Bardejov 33. 625 Conform recensământului din 2011, [103] majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt slovaci (80, 7%).

Raportul Eurostat arată, de asemenea, că 98, 3% dintre elevii slovaci din învățământul secundar superior studiază două limbi străine, clasându-se cu mult peste media de 60, 1% în Uniunea Europeană. [109] Comunitatea surzilor folosește limbajul slovac al semnelor⁠(d). Chiar dacă limbile cehă și slovacă sunt similare, limbajul slovac al semnelor nu este foarte apropiat de cel cehesc⁠(d). Religie[modificare | modificare sursă] Constituția slovacă garantează libertatea religioasă. În 2011, 62% dintre slovaci s-au identificat drept romano-catolici, 8, 9% protestanți, 3, 8% greco-catolici, 0, 9% drept ortodocși, 13, 4% atei sau nereligioși și 10, 6% nu au răspuns.

În schimb, aerul oceanic aduce ploi și reduce temperaturile de vară. În zonele joase și în văi există adesea ceață, în special în timpul iernii. Primăvara începe la 21 martie și se caracterizează prin vreme rece cu o temperatură medie zilnică de 9 °C în primele săptămâni și aproximativ 14 °C în mai și 17 °C în luna iunie. În Slovacia, vremea și clima de primăvară sunt foarte instabile. Vara începe pe 22 iunie și este, de obicei, caracterizată de o vreme călduroasă, cu temperaturi zilnice mai mari de 30 °C. Iulie este luna cea mai caldă, cu temperaturi de pana la 37–40 °C, în special în regiunile din sudul Slovaciei — în zona urbană Komárno, Hurbanovo sau Štúrovo.

Până în 1648, Slovacia nu a fost cruțată de contrareformă, care a adus majoritatea populației sale luterane înapoi la romano-catolicism. În anul 1655, tiparnița de la universitatea din Trnava a produs Cantus Catholici a iezuitului Benedikt Szöllősi, o carte de imnuri catolice în limba slovacă care a reafirmat legăturile cu lucrările anterioare ale lui Chiril și Metodiu. Războaiele otomane⁠(d), rivalitatea dintre Austria și Transilvania și insurecțiile frecvente împotriva Monarhiei Habsburgice au provocat multe devastări, mai ales în zonele rurale. [41] În Războiul Austro-Turc (1663-1664)⁠(d), o armată turcă condusă de Marele Vizir a decimat Slovacia. [40] Chiar și așa, slovacii din Principatul Ungariei Superioare⁠(d) au luptat alături de turci împotriva austriecilor și polonezilor în bătălia de la Viena din 1683.

În 1990, în SUA, 1. 8 milioane de persoane se identificau ca fiind de origine slovacă. [107] Limbile[modificare | modificare sursă] Limba oficială este limba slovacă, membră a familiei limbilor slave. Maghiara este larg vorbită în regiunile sudice, iar ruteana este folosită în unele părți ale nord-estului. Limbile minoritare dețin statutul de co-oficial în comunele în care dimensiunea populației minoritare atinge pragul legal de 15% în două recensăminte consecutive. [108] Slovacia este clasată printre primele țări ale UE în ceea ce privește cunoașterea limbilor străine. În 2007, 68% din populația cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani a susținut că vorbește două sau mai multe limbi străine, locul doi în topul Uniunii Europene. Cea mai cunoscută limbă străină în Slovacia este ceha.

[110] În 2004, aproximativ o treime dintre membrii bisericii au participat în mod regulat la slujbe. [111] Biserica greco-catolică slovacă este o biserică catolică de rit răsăritean sui iuris⁠(d). Înainte de al Doilea Război Mondial, aproximativ 90. 000 de evrei locuiau în Slovacia (1, 6% din populație), dar majoritatea au fost uciși în timpul Holocaustului. După reduceri ulterioare datorate emigrației și asimilării postbelice, astăzi mai rămân doar aproximativ 2.

Slovacia - Wikipedia

[33] Nu se știe ce s-a întâmplat cu Mojmír al II-lea și Svatopluk al II-lea, pentru că nu sunt menționați în sursele scrise după 906. În trei bătălii (4–5 iulie și 9 august 907 d. Hr. ) lângă Bratislava, maghiarii au învins armatele bavareze. Unii istorici au pus acest an ca dată a dispariției Imperiului Moraviei Mari, datorită cuceririi maghiare; alți istorici consideră o dată puțin anterioară (în 902). Moravia Mare a lăsat în urmă o moștenire de durată în Europa Centrală și de Est. Scrierea glagolitică și succesoarea sa chirilică au fost difuzate în alte țări slave, deschizând o nouă cale a dezvoltării lor socio-culturale⁠(d). Sistemul administrativ al Moraviei Mari poate să fi influențat dezvoltarea administrației Regatului Ungariei. Regatul Ungariei (1000–1918)[modificare | modificare sursă] În urma dezintegrării Imperiului Moraviei Mari la începutul secolului al X-lea, maghiarii au anexat teritoriul care cuprinde Slovacia modernă. După înfrângerea de pe râul Lech, ei și-au abandonat practica nomadă; s-au stabilit în Câmpia Panonică, au adoptat creștinismul și au început să construiască un nou stat - Regatul Ungar.

Cupa Davis: Slovacia a învins România cu 3-1 - G4Media.ro

Pregătește biletul acasă și joacă-l în agenția ta Fortuna

About

This group is for everyone coming out Friday and Saturday De...